Gamla Böckers Värde

Det verkar finnas många frågor kring detta med värdering av böcker!

Generellt sätt så har böcker ett ringa värde ute i samhället. Många anser att böckerna skall brännas eller slängas då de bara tar plats. Det är så klart fel!! Det litterära värdet i en bok kan komma att upplevas av många generationer framgent och det bör därför av etiska själ vara det bästa att spara eller låta någon intresserad ta hand om böckerna.

På denna grundval startade jag Djefla Böcker vars främsta syfte är att omsätta litteratur till nya generationer. Att göra något som anses vara skräp för vissa till något värdefullt för andra. Erfarenhet och insikt är ju ovärdelig och vad förmedlar sådana bättre än en god bok?!

Sen till den bistra verkligheten, folk vill ju tjäna pengar på sina böcker och visst finns det böcker som har ett värde. Det första man skall fråga sig är om det är en förstaupplaga. Böcker ges ut i många olika omgångar och naturligtvis är den första mest eftertraktad. Är den dessutom i fint skick så ökar värdet dramatiskt. En barnbok i riktigt fint skick är sällsynt då barn har en förmåga att kladda och riva lite hårdare än vuxna.

Om man har tålamod så finns det gott om platser att sälja sina böcker på, bland annat bokmarknader i fysisk form men även online. Om man däremot vill omsätta sina böcker så snart som möjligt och de har ett högt värde så kan ett antikvariat vara bättre. Det finns ett intresse för gamla värdefulla böcker men inte tillräckligt för att man med säkerhet vet att man får sålt boken just i år. Ni kanske har sett att antikvariaten har överfyllda hyllor? Det är just för att de inväntar den rätta köparen, vilket kan ta lite tid emellanåt. Därför är även kostnaden hög för antikvarien som behöver lagerhålla dessa böcker.

Så marginalerna är inte på antikvariatets sida alla gånger, vilket gör att den monetära skillnaden mellan att sälja privat och genom antikvariat kan vara ganska stor. Om marknadsvärdet på en bok är femhundra så kanske antikvariatet kan köpa in den för en tiondel, lite beroende på vilken efterfrågan som råder på just den boken. Sen beror det så klart på hur mycket böcker antikvariatet har inne för tillfället, är de uppbundna med många objekt eller har de nyligen sålt mycket? Det kan vara värt att kontakta flera antikvariat så klart.

Vänligen, Johannes Lindberg
Djefla Böcker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.